Bestuurlijke handhaving van ondermijnende criminaliteit
Beschrijving
Op 7 februari 2024 werd de wet betreffende de gemeentelijke bestuurlijke handhaving, de instelling van een gemeentelijk integriteitsonderzoek en houdende oprichting van een Directie Integriteitsbeoordeling voor Openbare Besturen gepubliceerd (kortweg ‘Wet Gemeentelijke Bestuurlijke Handhaving’). Aan deze wet ging een lange (en bewogen) aanloop vooraf. De wetgever wil hiermee gemeenten meer slagkracht geven in de strijd tegen ondermijnende criminaliteit. Volgens de wetgever dringt een geïntegreerde, multidisciplinaire aanpak zich op, waarbij niet alleen het strafrecht wordt ingezet maar ook gebruik wordt gemaakt van de bestuurlijke handhaving. Gemeenten beschikken nu over de mogelijkheid om een diepgaand integriteitsonderzoek uit te voeren. Dit gaat gepaard met verregaande informatie-uitwisselingsmogelijkheden, o.a. met de lokale politie en de gerechtelijke overheden, tot zelfs de mogelijkheid tot online informatievergaring. Dit alles kan leiden tot de weigering, schorsing of opheffing van een vergunning dan wel de sluiting van een inrichting wanneer er sprake is van een risico op of aanwijzing van bepaalde feiten van ondermijnende criminaliteit. Een belangrijke ondersteunende rol wordt daarbij toegekend aan de Directie Integriteitsbeoordeling voor Openbare Besturen (DIOB) en de Arrondissementele Informatie- en Expertisecentra (ARIECs).
Bijna één jaar verder is het tijd om de balans op te maken en om een aantal good practices uit te wisselen. Deze wetenschappelijke studienamiddag biedt een uitgebreide bespreking van het begrip ondermijnende criminaliteit, de Wet Gemeentelijke Bestuurlijke Handhaving en de rol van de DIOB en de ARIECs. De studienamiddag richt zich tot eenieder die met dergelijke handhaving bezig is.
Programma
13.00 u: Ontvangst en registratie
13.30 u: Verwelkoming
13.40 u: Wat is ondermijning, door Prof. dr. Jelle Janssens (UGent)
14.30 u: De Wet Gemeentelijke Bestuurlijke Handhaving toegelicht, door Prof. dr. Liesbeth Todts (UGent)
15.15 u: koffiepauze
15.35 u: Werking DIOB / uitdagingen lokale besturen, door Bjorn Cools (VVSG)
16.20 u: Werking ARIEC, door Clara Vanquekelberghe (ARIEC Antwerpen)
17.00 u: Einde
Schrijf je hier in voor lessen uit deze cursus
Bestuurlijke handhaving
De kmo-portefeuille kan aangewend worden voor de betaling van het inschrijvingsgeld (ons accreditatienummer: DV.O103194, thema Innovatie).
Erkenning als permanente vorming bij de Orde van Vlaamse Balies en het Instituut voor Gerechtelijke Opleiding. Voor hen die zich inschrijven doch niet effectief aanwezig zijn, neemt het Instituut voor Gerechtelijke Opleiding de kosten niet ten laste. Vervanging door een collega is evenwel toegestaan, mits voorafgaandelijk bericht aan gandaius@ugent.be.