Nieuwe mobiliteit: verzekering, wegcode, wegverkeerswet en rijbewijs

“Moet elke elektrische fiets of step verplicht verzekerd worden of niet? Zo ja, via de WAM of kan het ook via de familiale? En wat bij politiecontrole van een niet-verzekerde fiets via mijn werkgever? Mijn speedpedelec is ingeschreven op mijn managementvennootschap, wat nu? Krijg ik centen als ‘zwakke weggebruiker’ als ik aangereden word door een elektrische fiets/ step? Hoe zit de vork nu eigenlijk in de steel qua Wegcode, Wegverkeerswet en Rijbewijswetgeving?” Nieuwe vormen van mobiliteit roepen duidelijk heel wat vragen op! Vragen die mr. Stéphane Vereecken en politierechter Siegfried Stallaert graag voor u verhelderend beantwoorden op deze studieavond.

16.00 - 16.05  Verwelkoming

16.05 - 16.55  Verzekeringsrecht en nieuwe vormen, mr. Stéphane Vereecken

16.55 - 17.45  Technisch verkeersrecht, politierechter Siegfried Stallaert

17.45 - 18.00  Vragenronde met beide sprekers

 

De kmo-portefeuille kan aangewend worden voor de betaling van het inschrijvingsgeld (ons accreditatienummer: DV.O103194).

Schrijf je hier in voor lessen uit deze cursus

Nieuwe mobiliteit: verzekering, wegcode, wegverkeerswet en rijbewijs

Online beschikbaar
Beschrijving

Vooreerst komen recente ontwikkelingen op het vlak van verzekeringsrecht aan bod. Zo is er deze zomer nog een aanpassing gebeurd op de regels met betrekking tot ‘voortbewegingstoestellen’ (steps en co) én vanuit europees kader ligt RL 200/2118 op de plank voor de verzekering van ‘motorrijtuigen’ (omzetting WAM uiterlijk december 2023). Bovendien krijgt u ook een overzicht van recente rechtspraak in het ruimere kader van aansprakelijkheidsrecht. U mag hierbij ook praktische cases verwachten met onder meer recente cassatie met betrekking tot niet verzekerde voertuigen, strafbaarheid van de gebruiker/ eigenaar, …

Naast het verzekeringsrechtelijk aspect in het eerste deel, wordt in het tweede deel nader ingegaan op de plaats die de nieuwe mobiliteit letterlijk en figuurlijk hoofdzakelijk in de Wegcode/Wegverkeerswet en Rijbewijswetgeving dient te krijgen. Een simpele opdracht of hinkt de wetgeving achterop?

Opmerkingen

De KMO-portefeuille kan voor de betaling van het inschrijvingsgeld worden aangewend (registratienummer: BSC-0001622). Voor initiatieven in het kader van levenslang leren waarvoor je inschrijft bij de academie gebruik je het UGent-erkenningsnummer DV.O103194.

Inschrijven

Prijs
€ 125,00
Eventuele kortingsprijs afh. van uw profiel (zie winkelmandje)