Micro-credential 'Procesrecht'

Deze micro-credential is ontworpen voor iedereen die zijn begrip van het procesrecht wil verdiepen.

In Deel I, geleid door professor Taelman, krijg je een solide basis in het Belgisch burgerlijk procesrecht. Van essentiële grondslagen en bronnen tot algemene beginselen en methodologieën, je verwerft een diepgaand inzicht. Maar we gaan verder dan alleen kennisoverdracht. Je leert kritisch reflecteren op de rol van het gerecht, de verschillende actoren van justitie en actuele geschilbeslechtingskwesties.

In Deel II, onder leiding van professor Lust, duiken we dieper in op het Belgisch publiek procesrecht, met een focus op bestuursgeschillen. Ook hier behandelen we grondslagen, bronnen en methodologieën. Maar we stoppen niet bij de basis. Je leert kritisch te denken en verkent de verschillende technieken van rechtsbescherming tegen bestuurlijke overheden. Van politieke en administratieve tot jurisdictionele rechtsbescherming, je ontdekt het allemaal. En als kers op de taart, verdiepen we ons uitgebreid in de rechtsbescherming door administratieve rechtscolleges, met speciale aandacht voor de Raad van State.

Schrijf je vandaag nog in en ontwikkel de vaardigheden en kennis die nodig zijn om uit te blinken in het procesrecht.

Je hebt de keuze om de micro-credential on campus te volgen, of naar eigen keuze (van plaats en tijd) de opgenomen lessen te verwerken. De evaluatie loopt gelijk met de evaluatie van de andere studenten.  

Schrijf je hier in voor lessen uit deze cursus

Micro-credential 'Procesrecht'

Online beschikbaar
Beschrijving

Inschrijven

Voor deze micro-credential kan u eenvoudig inschrijven via deze link

KMO-portefeuille

De KMO-portefeuille kan voor de betaling van het inschrijvingsgeld worden aangewend. Voor initiatieven in het kader van levenslang leren waarvoor je inschrijft bij de academie gebruik je het UGent-erkenningsnummer DV.O103194.

Toelatingsvoorwaarden
  • Basisnoties van het Belgisch privaatrecht, van de Belgische gerechtelijke organisatie en van bestuursrecht zijn aangeraden.
Opmerkingen

Eindcompetenties:

  1. Basiskennis hebben van en inzicht hebben in de regelen van het (Belgisch) burgerlijk en publiek procesrecht.
  2. Eenvoudige casusposities m.b.t. het burgerlijk en het publiek procesrecht oplossen en daarover schriftelijk en mondeling rapporteren.
  3. Relevante rechtsvragen distilleren uit procesrechtelijke vraagstukken en een begin van oplossing geven.
  4. Kritisch reflecteren over regelen van burgerlijk en publiek procesrecht en hun toepassing.
  5. Bewust zijn dat procesrechtregels evolutief zijn en in functie van maatschappelijke noden en ontwikkelingen worden bijgesteld.